Adıyaman İl Özel İdaresi, il genelindeki 454 köy ve tüm mezralarda drone destekli haritalandırma çalışmalarını muhtarların katılımı ve onayıyla tamamladı.
Yetkililer, bu çalışmalar sayesinde köy yerleşim alanları içindeki okul, mezarlık yolu, cami, cemevi, sosyal ve kültürel alanlar dahil olmak üzere parke taşı ihtiyacı ve kamu hizmetlerinin rasyonel ve gerçekçi bir zeminde planlanabildiğini belirtti.
İl Özel İdaresi’nin kendi tesislerinde günde yaklaşık 3.000 m² parke taşı ve 5.000 metre bordür üretimi yapılarak köylere ulaştırıldığı ifade edildi.
Yıl sonu hedefi olarak 1,8 milyon metrekare parke taşı imalatı ve döşeme işinin tamamlanması öngörülüyor.
Drone Haritalandırma Teknolojisi Nedir?
Drone haritalandırma (drone mapping), insansız hava araçları (İHA/drone) kullanılarak havadan yüksek çözünürlüklü fotoğraflar veya sensör verileri toplanması ve bu verilerin işlenerek 2D/3D haritalar, ortofoto haritalar, sayısal arazi modelleri (DEM) ve 3 boyutlu modeller oluşturulması sürecidir.
Nasıl Çalışır?
1. Uçuş Planlaması: Drone, belirli bir rota ve yükseklikte önceden programlanmış bir uçuş planı izler. Fotoğraflar belirli bir örtüşme oranında (genellikle %70-80) çekilir.
2. Veri Toplama: Drone üzerinde bulunan RGB kameralar, multispektral sensörler veya LiDAR (lazer tarama) ile görüntüler ve nokta bulutları elde edilir.
3. İşleme: Toplanan fotoğraflar özel yazılımlar (Pix4D, Agisoft Metashape, DroneDeploy vb.) ile işlenir. Fotogrametri tekniğiyle fotoğraflardaki ortak noktalar eşleştirilerek 3D modeller ve haritalar üretilir.
4. Doğruluk Artırıcı Teknolojiler:
Avantajları
Kullanım Alanları
Drone haritalandırma teknolojisi, son yıllarda RTK/PPK entegrasyonu ve yapay zeka destekli yazılımlarla hızla gelişmekte olup, kamu kurumları (İl Özel İdareleri gibi) ve özel sektör tarafından yoğun şekilde kullanılmaktadır.
GENEL
Az önceGENEL
3 gün önceSİYASET
19 gün önceGENEL
01 Temmuz 2026GENEL
01 Temmuz 2026GENEL
01 Temmuz 2026EĞİTİM
01 Temmuz 2026
1
Başkan Aydın: Enerjimizi Adıyaman için harcıyoruz
31956 kez okundu
2
SANKO Üniversitesi kompozisyon yarışması düzenlendi
25249 kez okundu
3
Yeniden Refah’tan dikkat çeken Soylu-Özdağ çağrısı
14773 kez okundu
4
Sivas’ta on binler Doğu Türkistan ve Filistin için ayakta
13199 kez okundu
5
Adıyamanlılar ADVAK’ta Bayramlaşacak
12553 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.