DOLAR

45,2255

0.07%
EURO

52,8956

0.04%
ALTIN(gr)

6.599,27

0,44%
BİST 100

14369.61

0,44%
  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER
TÜİK açıkladı: İşsizlik ağustosta yüzde 7,8’e geriledi, atıl işgücü yüzde 31’e yükseldi

TÜİK açıkladı: İşsizlik ağustosta yüzde 7,8’e geriledi, atıl işgücü yüzde 31’e yükseldi

Türkiye'de işsizlik oranı ağustosta bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 7,8'e geriledi. İşsiz sayısı 106 bin kişi azalırken istihdam edilenlerin sayısı 32 milyon 507 bine yükseldi. Genç işsizlik yüzde 13'e düşerken, işgücü piyasasının daha geniş görünümünü ortaya koyan atıl işgücü oranı ise yüzde 31'e çıktı.

ABONE OL
30 Eylül 2026 22:52
TÜİK açıkladı: İşsizlik ağustosta yüzde 7,8’e geriledi, atıl işgücü yüzde 31’e yükseldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos 2026 dönemine ilişkin İşgücü İstatistikleri’ni açıkladı.

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı ağustosta bir önceki aya göre 106 bin kişi azalarak 2 milyon 740 bin kişiye geriledi.

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı da bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 7,8 seviyesinde gerçekleşti.

İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 6,6, kadınlarda ise yüzde 10,1 olarak tahmin edildi.

İSTİHDAM 32 MİLYON 507 BİNE YÜKSELDİ

Ağustos ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 136 bin kişi artarak 32 milyon 507 bin kişiye çıktı.

İstihdam oranı 0,1 puanlık artışla yüzde 48,4 olurken, bu oran erkeklerde yüzde 65,8, kadınlarda yüzde 31,5 olarak gerçekleşti.

İşgücü ise bir önceki aya göre 29 bin kişi artarak 35 milyon 247 bin kişiye ulaştı. İşgücüne katılma oranı yüzde 52,5 seviyesinde kaldı.

GENÇ İŞSİZLİK YÜZDE 13’E DÜŞTÜ

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak yüzde 13’e geriledi.

Genç erkeklerde işsizlik oranı yüzde 9,7 olurken, genç kadınlarda yüzde 19,4 olarak hesaplandı.

ATIL İŞGÜCÜ YÜZDE 31’E YÜKSELDİ

İşsizlik oranındaki düşüşe karşın, işsizlerin yanı sıra zamana bağlı eksik istihdamda bulunanları ve potansiyel işgücünü de kapsayan atıl işgücü oranında artış yaşandı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış atıl işgücü oranı ağustosta bir önceki aya göre 0,4 puan artarak yüzde 31’e yükseldi.

Zamana bağlı eksik istihdam ile işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 20,2, işsizler ile potansiyel işgücünün bütünleşik oranı da yüzde 20,2 olarak hesaplandı.

ÇALIŞMA SÜRESİ ARTTI

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi ağustos ayında bir önceki aya göre 0,5 saat artarak 42,5 saate çıktı.

TÜİK ayrıca mevsim etkilerinden arındırma yöntemi kapsamında geçmiş aylara ilişkin bazı işgücü verilerinde revizyona gitti.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’de mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı Temmuz 2026’da yüzde 8,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Ağustos ayında işsiz sayısının 106 bin kişi azalmasıyla işsizlik oranı yüzde 7,8’e geriledi.

2026 yılı içinde işsizlik oranı ocakta yüzde 8,1, şubatta yüzde 8,4, martta yüzde 8,1, nisanda yüzde 8,2, mayısta yüzde 8,1, haziranda yüzde 7,6 ve temmuzda yüzde 8,1 olarak kaydedilmişti. Ağustos ayında açıklanan yüzde 7,8’lik oranla birlikte işsizlik yeniden yüzde 8 sınırının altına indi.

Geçen yılın aynı dönemine bakıldığında ise TÜİK’in güncellenmiş serisine göre Ağustos 2025’te işsizlik oranı yüzde 8,6 seviyesindeydi. Böylece işsizlik oranı bir yılda 0,8 puan geriledi.

TÜİK, mevsim etkilerinden arındırılmış verilerde geçmiş dönem tahminlerini yeni veriler geldikçe revize ediyor. Bu nedenle Ağustos 2025 için ilk yayımlanan yüzde 8,5’lik işsizlik oranı daha sonraki serilerde yüzde 8,6 olarak güncellendi.

Genç nüfusta işsizlikte de yıllık bazda belirgin gerileme görüldü. Ağustos 2025’te 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı ilk açıklanan verilere göre yüzde 16 seviyesindeyken, Ağustos 2026’da oran yüzde 13’e düştü.

Buna karşılık Ağustos 2026 verilerinde manşet işsizlik oranı ve genç işsizlik gerilerken, işgücü piyasasının daha geniş bir bölümünü kapsayan atıl işgücü oranının yüzde 31’e yükselmesi dikkat çekti.

Kaynak : PERRE

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP
300x250r-tüm-haberler-bilesen
300x250r-tüm-haberler-bilesen-2

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.